Generator dymu do wędzarni
Jak sama nazwa wskazuje jest to urządzenie służące do generowania / wytwarzania dymu wędzarniczego. Dym powstaje ze spalenia zrębek wędzarniczych określonego typu drewna o odpowiedniej granulacji.
Najpopularniejsze drewno do wędzenia pochodzi z drzew liściastych i owocowych. Dym powstały ze spalenia zrębek przenika do wnętrza co pozwala na nadanie wędzonkom koloru, aromatu i smaku oraz ma działanie bakteriobójcze.
Dymogenerator na zrębki umożliwia wędzenie zimnym dymem. Przy odpowiednim nastawieniu temperatury w wędzarni elektrycznej.
Dymogenerator lub generator dymu wykonany jest ze stali nierdzewnej. Konstrukcja jest prosta w montażu i obsłudze. Jest w pełni rozbieralna co pozwala na utrzymanie dymogeneratora w czystości. Do czyszczenia zaleca się stosowanie środków do przypaleń, do czyszczenia grilli lub substancji na bazie sody kaustycznej.
Jakie drewno do wędzenia?
Jak już wspominaliśmy wcześniej drewno do wędzenia pochodzi z twardych drzew liściastych i owocowych, które pozwalają nam otrzymać najróżniejszy przekrój smaku, koloru i aromatu wędzonek. W Polsce najczęściej wybieranym typem drewna do wędzenia jest olcha i buk, natomiast z owocowych jabłoń, wiśnia, śliwa, czereśnia. Poniżej zamieszczamy tabelę przybliżającą efekty ze stosowania danego rodzaju drewna do wędzenia.
Rodzaj Drewna | Efekt |
---|---|
Olcha | kolorystyka wędzonek od żółtego do ciemnobrązowego. Wędzonki o łagodnym smaku i aromacie. Stosowane do każdego rodzaju mięsa i ryb. |
Buk | żółto-zloty kolor wędzonek o łagodnym smaku i aromacie. Pasuje do wieprzowiny, ryb. |
Dąb | brązowy lub ciemnobrązowy kolor. Łagodny smak wędzonek, lekki posmak miodu. Nadaje się do wieprzowiny, wołowiny, drobiu i dziczyzny. |
Wiśnia | ciemnobrązowy kolor wędzonek o owocowym aromacie i smaku. Stosowany do drobiu i cielęciny. |
Jabłoń | ciemnobrązowy kolor o słodko-owocowym smaku i aromacie. Idealny do drobiu. |
Śliwa | czerwony kolor wędzonek o owocowym smaku i aromacie. Idealnie nadaje się do wieprzowiny. |
Grusza | ciemno czerwony kolor wędzonek zbliżony do koloru czerwonego wina, tajemniczy zapach. Idealne do wędzenia drobiu. |
Czereśnia | ciemnobrązowy kolor o łagodnym smaku i zapachu. Polecane w wędzeniu wieprzowiny i ryb. |
Morela / Brzoskwinia | Żółto złocisty kolor o słodkim owocowym smaku i zapachu. Idealnie nadające się do wędzenia serów. |