Kiełbasa z Czosnkiem niedźwiedzim – przepis
Przygotujcie się na wyjątkową wyprawę kulinarną do lasu pełnego smaków! Czy wiecie, że czosnek niedźwiedzi nie tylko rośnie w dzikiej naturze, ale także może stać się głównym bohaterem Waszego talerza? 🐻🧄 Nadchodzi przepis na kiełbasę z niezwykłym twistem – aromatyczną kiełbasę z czosnkiem niedźwiedzim, która dostarczy Wam niezapomnianych doznań kulinarnych. Gotowi na czosnkową przygodę?
Składniki do przygotowania kiełbasy:
– Schab wieprzowy bez kości – 1kg
– Boczek bez skóry – 1kg
– peklosól 19g / kg
– czosnek niedźwiedzi 4g / kg
– gorczyca biała ziarno 4g / kg
– pieprz czarny grubo mielony 3-4g / kg
– gałka muszkatołowa 1g / kg
– woda 10%
– czosnek świeży 3g / kg
– jelita wieprzowe 28/30 lub 24/26 mm
Ze schabu odcinamy warkocz i mizdrę. Połowę schabu kroimy w kostkę około 1-1,5cm. Pozostałą połowę schabu, warkocz i boczek kroimy w większą kostkę około 4cm. Następnie do mięsa dodajemy peklosól (19g / kg) i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do peklowania na 48h. Boczek, warkocz i resztę schabu mielimy na oczku nr. 10.Zmieloną masę łączymy z drobno pokrojonym schabem i dodajemy przyprawy i wyrabiamy, masę aby dokładnie się wymieszały, jednocześnie doprowadzając do tego, aby masa nabrała kleistości.
Wyrobiona masą ściśle napełniamy jelita, odwieszamy do osadzania 1 do 2 godzin w temperaturze pokojowej w międzyczasie podduszając kiełbasy przed wędzeniem.
Wędzenie kiełbasy
Osadzoną i wstępnie osuszoną kiełbasę wieszamy w wędzarni elektrycznej lub tradycyjnej, wędzimy w temperaturze 55-65 stopni Celsjusza do uzyskania koloru jaki nas satysfakcjonuje.
Parzenie kiełbasy
Proces parzenia przeprowadzamy w wodzie o temperaturze od 75-80 stopni Celsjusza, do momentu uzyskania 68 stopni Celsjusza wewnątrz kiełbasy. Aby sprawdzić temperaturę wewnątrz wyrobu dobrze jest użyć termometru szpilkowego cyfrowego lub analogowego. Po sparzeniu kiełbasy schładzamy ja w zimnej wodzie od 20 do 30 minut. Po tym zabiegu wieszamy kiełbasę, aby ociekła i osuszyła się po hartowaniu, a następnie odkładamy do lodówki aby się wystudziła.
Więcej przepisów wędzarniczych znajdziesz na naszym blogu.
przepis na podstawie link autorstwa Jacek Wiertel