Przepis na domową kiełbasę krakowską z wędzarni

kiełbasa krakowska

Odkryj nasz niezawodny przepis na kiełbasę krakowską, która zabierze cię w kulinarne ekstazy! Poznaj tajniki przygotowania tej klasycznej kiełbasy w domowej wędzarni, w którym miękka i aromatyczna łopatka i boczek spotykają się z wyjątkowymi przyprawami. Nie możesz przegapić tej wyjątkowej okazji, by stworzyć autentyczną i aromatyczną kiełbasę krakowską w swojej domowej wędzarni. Przygotuj się na uczczenie smaku i tradycji – wejdź do świata kulinarnych uniesień już teraz!

Składniki na kiełbasę krakowską 

Przepis na 1kg:
– Peklosól 18g / 1 kg 
– Łopatka – 0,7 kg
– Boczek  250g kg
– Golonka – 50 g

Przyprawy do kiełbasy krakowskiej:

  • Pieprz 3 g / kg
  • Ziele angielskie mielone 0,5 g / kg
  • Kolendra mielona 1 g / kg
  • Czosnek 1,5-3 g / kg
  • Cukier ok. 0,5 g / kg
  • Woda 39ml L / 1kg 

PROCES PRZYGOTOWANIA WĘDZONEJ KIEŁBASY KRAKOWSKIEJ

Część łopatki mielimy przez maszynkę na dużych oczkach. Pozostałą część kroimy na kawałki i rozbijamy tłuczkiem.

Golonkę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i wodą

Łączymy wszystkie rodzaje mięsa i wyrabiamy do uzyskania kleistej masy.

  1. Napełniamy osłonki białkowe fi 75mm – 85mm 
  2. Osuszamy w wędzarni elektrycznej lub tradycyjnej w temp 40-50 stopni przez około 150-180 minut. 
  3. Proces wędzenia w wędzarni odbywa się w temperaturze 50-55 stopni, przez około 3-4 godziny. 
  4. Po wędzeniu podnosimy temperaturę w wędzarni do 90 stopni, aż do uzyskania temperatury 69 stopni wewnątrz wyrobu. 

Smacznego !!!