Kiełbasa szynkowa – przepis
Kiełbasa szynkowa to rodzaj wędliny, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa. W dzisiejszych sklepach możemy znaleźć wiele różnych wędlin o intensywnych smakach, ale czasami pragniemy sięgnąć po prostotę i tradycję, taką jak polska kiełbasa szynkowa. Wędzarnie elektryczne ułatwiają produkcję domowych wędlin. Szynkowa to gęsta kiełbasa wykonana z polskiego mięsa, delikatnie przyprawiona. Jest to także ulubiona wędlina dzieci, idealna do kanapek lub podania w formie plasterków jako przekąska.
Przepis na domową kiełbasę szynkową
- Szynka 70-80%
- Golonka 20-30%
- Peklosól 18g
- Cukier 1,5g -2g
- Pieprz biały 2-2,5g
- Kolendra 2g
- Gałka muszkatołowa 1g
Szynkę i golonkę kroimy na małe kawałki, dodajemy peklosól i mieszamy. Peklujemy przez 48 godzin
Po peklowaniu mielimy golonkę na oczku fi 4. Szynkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa, aby były wyczuwalne kawałki. Przyprawy wsypujemy do miseczki, łączymy wszystkie razem ścierając gałkę muszkatołową, rozgniatając kolendrę. Dodajemy przyprawy do zmielonego mięsa. Wyrabiamy masę, aż będzie mocno kleista. Osłonki namaczamy w wodzie. Przygotowaną masę mięsną nabijamy w osłonki i osadzamy około 1,5- 2 godzin, osuszamy w wędzarni około 1 godziny.
Wędzimy w temperaturze 50-55 stopni około 3-4 godzin.
Parzenie do temperatury 70 stopni wewnątrz wyrobu.
Sprawdź przepisy wędzarnicze i odkryj różnorodne techniki wędzenia mięsa, ryb, nabiału i warzyw. Dowiedz się, jak dobrze przygotować produkty przed wędzeniem, jakie przyprawy i mieszanki smakowe używać, oraz jakie są optymalne temperatury i czasy wędzenia dla różnych rodzajów potraw.