Boczek wędzony – przepis
Boczek wędzony to wyjątkowy i aromatyczny przysmak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Jego intensywny smak i konsystencja sprawiają, że jest to jeden z najpopularniejszych wędlin w wielu kuchniach na całym świecie. Oto przepis na boczek wędzony, który pozwoli Ci samodzielnie stworzyć ten wyjątkowy przysmak we własnej wędzarni.
Przepis na boczek wędzony peklowany na sucho
Składniki:
1 kg boczku
19g peklosoli
liść laurowy,
gorczyca,
ziele angielskie,
jałowiec,
kminek,
czosnek granulowany,
papryka słodka,
papryka ostra,
rozmaryn,
Boczek podzielić na mniejsze kawałki lub paski.
Do miski dodajemy peklosól, pokruszony liść laurowy, gorczycę, rozgniecione ziele angielskie, jałowiec, kminek, czosnek w granulkach, paprykę słodką i ostrą oraz rozmaryn. Przygotowujemy mieszankę peklosoli i przypraw. Razem około 25g, mieszanki na 1 kg boczku. Boczek nacieramy wcześniej przygotowaną mieszanką i układamy do pojemnika w którym będzie peklowany lub do worka próżniowego.
Peklujemy boczek około 7 dni.
Boczek wędzimy w temperaturze około 50-55 stopni. Wędzarnia elektryczna jeśli takiej uzywamy, ma możliwość ustawienia określonej temperatury wędzenia, wędzimy do uzyskania określonego koloru wędzonek. Do wędzenia możemy zastosować zrębki bukowo-olchowe. Po osiągnięciu oczekiwanego koloru, wyłączamy generator dymu i podnosimy temperaturę w wędzarni do 90 stopni i podpiekamy boczek, aby uzyskać wewnątrz 70 stopni.
Smacznego !!!