Wędzony ser – Przepis
Ser po procesie wędzenia przyjmuje piękną złocistą barwę, a w smaku przypomina charakterystyczny oscypek. Jest delikatnie słony i rozpływa się w ustach, dając przyjemne doznania. Tuż po wyjęciu z wędzarni ser jest ciepły i niezwykle miękki. Jednak po kilku godzinach schłodzenia w lodówce w temperaturze 3°C, ser twardnieje i nabiera bardzo kruchej konsystencji. Najczęściej wybieranym typem sera do wędzenia jest ser typu włoskiego.
Przygotowanie solanki do sera wędzonego
Na 1 litr wody dodać 80g soli, mieszać do rozpuszczenia się soli. Następnie ułożyć ser w solance, wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu ser ułożyć na odstawić aby ociekł z wody.
Wędzenie sera
Po ocknięciu sera z wody, obtoczyć go w przyprawach według uznania (czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, papryka, bazylia, suszone pomidory) i położyć na ruszt. Umieścić w wędzarni elektrycznej i ustawić temperaturę na 40°C – 50°C wędzić przez około 3-6 godzin. Czas wędzenia zależy od tego jaki kolor sera preferujemy.